Κρυμμένα οφέλη από την εκμάθηση αγγλικών
  • 0 Σχόλια

Η εκμάθηση αγγλικών έχει κάποια προφανή οφέλη. Η αύξηση των τυπικών προσόντων,  η δυνατότητα για πρόσβαση σε περισσότερη πληροφορία και η δυνατότητα επικοινωνίας με εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως είναι από τις γνωστότερες κατηγορίες. Οι προεκτάσεις άπειρες. Γνωρίζετε όμως ότι υπάρχουν κάποια κρυμμένα οφέλη από την εκμάθηση αγγλικών σε άλλους τομείς της ζωής; Μετά από έρευνα στο διαδίκτυο μαζέψαμε σε αυτό το άρθρο 5 επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη από την εκμάθηση αγγλικών και σας τα παρουσιάζουμε.

1. Βοηθάει την αύξηση της επίδοσης σε άλλους ακαδημαϊκούς τομείς

Σίγουρα δεν θα σκεφτόσασταν να μάθετε αγγλικά για να βελτιώσετε την επίδοσή σας στα μαθηματικά ή στην ιστορία. Ωστόσο είναι γεγονός ότι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας υποβοηθάει στη επίδοση άλλων ακαδημαίκών τομέων. Μια έρευνα που έγινε με ανθρώπους στην τρίτη ηλικία έδειξε πως εκείνοι που ήταν δίγλωσσοι είχαν ισχυρότερες νοητικές ικανότητες σε σύγκριση με εκείνους που μιλούσαν μία μόνο γλώσσα. Επιπλέον, οι δίγλωσσοι συμμετέχοντες στην έρευνα μπορούσαν να ολοκληρώσουν τις γνωστικές ασκήσεις που τους ανατέθηκαν καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια στην προμετωπιαία περιοχή του εγκεφάλου. Κρίνοντας από το γεγονός πως το μέγεθος της ευφυίας μας είναι αντιστρόφως ανάλογο της ενέργειας που καταναλώνουμε γνωστικά και της ταχύτητας με την οποία επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες, ή έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι ξένες γλώσσες οδηγούν σε ενίσχυση του ίδιου του IQ.

2. Προστατεύει τη μνήμη

Use it or lose it λένε οι Άγγλοι. Είναι γεγονός ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε το μυαλό μας, τόσο καλύτερα δουλεύει. Όσο εξασκούμε τη μνήμη μας, τόσο αυτή «γυμνάζεται». Μια δεύτερη γλώσσα απαιτεί προφανώς την εκμάθηση λεξιλογίου και κανόνων γραμματικής. Έτσι αποτελεί μια πολύ καλή προπόνηση για τη μνήμη σας. Μην απορήσετε λοιπόν παράλληλα με την εκμάθηση αγγλικών να διαπιστώσετε ότι έχετε αυξημένη ικανότητα να θυμάστε ονόματα, ημερομηνίες και τηλέφωνα.

3. Αυξάνει την ικανότητα για Multi-Tasking

H ταυτόχρονή ενασχόληση με πολλές δραστηριότητες ή Multi-tasking όπως είναι γνωστό , είναι μια πολύ διαδεδομένη κατάσταση στη σύγχρονη εποχή. Πολύ αγχογόνα κατάσταση για όσους δεν είναι συνηθισμένοι αλλά αναγκαία σε πάρα πολλά επαγγέλματα. Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε σε πανεπιστήμιο της Pennsylvania, άνθρωποι που είναι πολύγλωσσοι είναι πολύ ικανότεροι στο Multitasking. O λόγος, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, είναι ότι έχουν εκπαιδευτεί να «πηγαίνουν» από τη μια γλώσσα στην άλλη άρα έχουν εκπαιδευτεί.

4. Κάνει ευκολότερη τη λήψη αποφάσεων

Η ευκολότερη λήψη αποφάσεων είναι ένα ακόμη από τα κρυμμένα οφέλη από την εκμάθηση αγγλικών. Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Chicago, η διαδικασία λήψης αποφάσεων γίνεται ευκολότερά για τους πολύγλωσσους ανθρώπου.  Εκτός από την εκμάθηση κανόνων και λεξιλογίου, οι ανθρωποι που μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα καλούνται να πάρουν  γρήγορες αποφάσεις για τις φράσεις που θα χρησιμοποιήσουν στον προφορικό λόγο. Οι ενσυνήδειτες αυτές αποφάσεις αποτελούν «προπόνηση» για την γενικότερη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Έτσι η πολύγλωσσοι άνθρωποι αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και έχουν λιγότερο άγχος όταν καλούνται να πάρουν μια απόφαση, σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής τους.

5. Προστατεύει από την γήρανση του εγκεφάλου

Μελέτες ανθρώπων με Alzheimer έχουν επιβεβαιώσει ότι η ομιλία μιας δεύτερης γλώσσας επιβραδύνει την πρόοδο αυτής της ασθένειας. Ποσοτικά, ο χρόνος επιβράδυνσης της νόσου είναι 5 έτη κατα μέσο όρο. Το όφελος αυτό από μόνο του, θα μπορούσε να εδραιώσει την εκμάθηση γλωσσών ως προληπτική μέθοδο για το Alzheimer. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Concordia στο Μόντρεαλ επικεντρώθηκαν στις επιδράσεις της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας σε πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ και ήπια γνωστική εξασθένηση.  Η έρευνα έρευνά τους απέδειξε ότι τα άτομα που μιλούν περισσότερες από μια γλώσσες είναι ένας από τους παράγοντες του τρόπου ζωής που συντελούν στην γνωστική αντιστροφή παθολογικών ή αλλαγών που σχετίζονται με τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης

Κοινοποίηση

About the Author: Kopaka